Μήκος διαδρομής: 4 χιλιόμετρα και 520 μέτρα.

Διάρκεια: 1 ώρα και 35 λεπτά.

Κατάβαση: 419 μέτρα.

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Διάσχιση.

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας, καθώς και σε άτομα με κάποια σχετική εμπειρία στα βουνά.

Περίοδος: Όλες τις εποχές του έτους, αρκεί να μην έχει χιόνι.

       Το μονοπάτι είναι μέρος του Διεθνούς Μονοπατιού Ε6, το οποίο ξεκινάει από το χωριό του Λειβαδίτη και, διασχίζοντας ένα πανέμορφο δάσος Οξιάς γεμάτο ρυάκια τρεχούμενου νερού, καταλήγει στον Καταρράκτη. Από το καλοκαίρι του 2019 η συγκεκριμένη διαδρομή που περιγράφουμε παρακάτω ανήκει στο "Μονοπάτι Πολιτισμού" του Δήμου Ξάνθης που έγινε με την επίβλεψη της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε συνεργασία με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (είχε το κομμάτι της χρηματοδότησης). Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι η 4η διαδρομή σε ολόκληρη την χώρα που πήρε την πιστοποίηση από την Ευρωπαική Ένωση Πεζοπόρων (ERA) το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019. Σε ολόκληρη την διαδρομή που είναι πλέον σηματοδοτημένη θα βρίσκεται αυτού του είδους τη σήμανση.

 

Γενικές πληροφορίες:      

      Πρόκειται για μια διαδρομή συνολικού μήκους 4 χιλιομέτρων και 520 μέτρων και πιο συγκεκριμένα 3 χιλιομέτρων και 410 μέτρων μονοπατιού και 1 χιλιομέτρου και 200 μέτρων ασφάλτου με υψομετρική κλίση 315 μέτρων. Η διάρκειά του είναι 1 ώρα και 35 λεπτά. Κατά μήκος του μονοπατιού δεν υπάρχει σήμανση, όπως και σήμα για κάποια από τις τηλεφωνικές εταιρείες. Γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή μέτριας δυσκολίας και μπορεί να πραγματοποιηθεί και από παιδιά, ηλικίας άνω των 10 ετών.

      ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:

- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης: 112

- Πυροσβεστική:                                         199

- E.Κ.Α.Β. :                                                  166

- Κ. Υγείας Σταυρούπολης:           25423-50000

       Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη:

Powered by Wikiloc

      Κάνετε κλικ πάνω στην λέξη "wikiloc" στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη για να μπορέσετε να αποθηκεύσετε την διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε την δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής έχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650T της G A R M I N

 

      Εδώ μπορείτε να ρίξετε μια πρώτη ματιά στον καταρράκτη: https://www.youtube.com/watch?v=34ekbDf0LgQ&feature=share

 

Ειδικότερα:

      Ξεκινώντας από την πόλη της Ξάνθης, ακολουθείτε τον δρόμο για την κωμόπολη της Σταυρούπολης και στην συνέχεια αφού περάσετε τα χωριά Δαφνώνα και Άνω Καρυόφυτο καταλήγετε, ύστερα από απόσταση 48 χιλιομέτρων στον ορεινό οικισμό του Λειβαδίτη σε υψόμετρο 1.250 μέτρων. Ενώ είστε πάνω στον δρόμο για Σταυρούπολη και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του Λυκοδρομίου σε υψόμετρο 285 μέτρων, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει μια δεξιά διασταύρωση, η οποία καταλήγει και αυτή στον οικισμό του Λειβαδίτη, μέσω Καλλιθέας. Τη συγκεκριμένη διαδρομή κατά τους μήνες Νοέμβριο με Απρίλιο καλό θα είναι να την αποφεύγετε, γιατί λόγω των συχνών χιονοπτώσεων κλείνει και είναι δύσκολο να σας οδηγήσει στον προορισμό σας (είναι δρόμος δευτερεύουσας σημασίας και δεν περνούν εκχιονιστικά μηχανήματα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου). Επίσης δεν υπάρχει σήμα σε όλη την διαδρομή, παρά μόνο σε μερικά σημεία. Η συγκεκριμένη επιλογή τους υπόλοιπους μήνες (Μάιο - Οκτώβριο) αποτελεί μια ευχάριστη και πολύ ωραία διαδρομή.

 

      Ο Λειβαδίτης είναι το πιο ψηλό ορεινό χωριό του Νομού Ξάνθης με μόλις 8 μόνιμους κατοίκους. Αν θέλετε αφήνετε το αυτοκίνητο στο χωριό του Λειβαδίτη, αλλιώς υπάρχει χώρος να το αφήσετε στο σημείο από όπου ξεκινάει το μονοπάτι.

 

      Όπως και να έχει, ακολουθείτε τον ασφάλτινο δρόμο, που φεύγει για Δ.Χ.Ερυμάνθου, για 1 χιλιόμετρο και 200 μέτρα σε περίπου 15 λεπτά. Στο αριστερό σας χέρι θα δείτε μια μικρή κίτρινη πινακίδα, στην οποία λέει ότι "απαγορεύεται το κυνήγι" και θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει και μια μικρή αλάνα (σε υψόμετρο 1.205 μέτρων).

 

      Στο βάθος δεξιά της αλάνας θα συναντήσετε δέντρο με κόκκινο πανάκι και ασπροκόκκινο σημάδι. Το μονοπάτι μήκους 3 χιλιομέτρων και 410 μέτρων και χρονικής διάρκειας 1 ώρας και 20 λεπτών με πολύ χαλαρό περπάτημα, είναι πολύ καλά σηματοδοτημένο. Πρέπει να ακολουθήσετε όμως τα συγκεκριμένα ασπροκόκκινα σημάδια ή κόκκινα πανάκια, για να μη χαθείτε (μην ακολουθείτε τα πορτοκαλί σημάδια ή τα κόκκινα φωσφορούχα χαρτονάκια πάνω στα δέντρα γιατί θα οδηγηθείτε στο Τραχώνι Δράμας).

 

      Ξεκινάτε λοιπόν το περπάτημα και στα 10 πρώτα λεπτά που έχετε ήδη διανύσει τα πρώτα 585 μέτρα του μονοπατιού, θα δείτε ότι συναντιέται με αγροτικό δρόμο (σε υψόμετρο 1.210 μέτρων). Τον διασχίζετε κάθετα και ακριβώς απέναντι μια κίτρινη ταμπελίτσα, σας υποδυκνύει από πού συνεχίζει το μονοπάτι.

 

      Ένα 5λεπτο ή 205 μέτρα μακρύτερα (790 από την αρχή) συναντάτε δεύτερη φορά τον ίδιο αγροτικό δρόμο (υψόμετρο 1.185μ.) και ακολουθείτε πάλι την ίδια διαδικασία. Κίτρινη μικρή ταμπελίτσα σας ενημερώνει πως να ξαναβρείτε το μονοπάτι, μόνο που θα πρέπει να προσέξετε λίγο στην αρχή, γιατί ξεκινάει με απότομη κλίση. 

     

      Μετά από άλλα 15 λεπτά περπατήματος ή 640 μέτρα μακρύτερα (1.480μ. από την αρχή) και σε υψόμετρο 1.085μ. συναντάτε για τρίτη και τελευταία φορά τον ίδιο αγροτικό δρόμο και συνεχίζετε με την ίδια ακριβώς διαδικασία. Μικρή κίτρινη ταμπελίτσα σας ενημερώνει πώς να ξαναβρείτε το μονοπάτι, μόνο που και εδώ θα πρέπει να προσέξετε λίγο στην αρχή, γιατί ξεκινάει πάλι με απότομη κλίση. Ο αγροτικός αυτός δρόμος, έγινε για υλοτομικούς σκοπούς και αν ξεγελαστείτε και τον ακολουθήσετε (όταν θα πηγαίνετε στον καταρράκτη) θα σας μπερδέψει και δε θα σας οδηγήσει στον προορισμό σας.

 

      Στη συνέχεια ακολουθείτε τα σημάδια και τα κόκκινα πανάκια που υπάρχουν σε πέτρες και δέντρα για άλλα 340 μέτρα περίπου(1.860μ. από την αρχή) ή δέκα λεπτά πορείας μέχρις ότου συναντήσετε ένα ξέφωτο και στο δεξί σας χέρι ένα σιδερένιο στύλο με κόκκινο πανί, σε υψόμετρο 1.010 μέτρων.

 

      Για το επόμενο 10λεπτο κατεβαίνετε όλο δεξιά κάτω, για άλλα 300 μέτρα (2.160μ. από την αρχή), μέχρι που να συναντήσετε ένα ξύλινο γεφυράκι σε υψόμετρο 970μ. Το διασχίζετε και περνάτε απέναντι.

 

      Για τα ακόλουθα 10 λεπτά ή 280 μέτρα (2.440μ. από την αρχή) η διαδρομή είναι ανηφορική μέχρι που να συναντήσετε ένα ξύλινο σπιτάκι σε υψόμετρο 1.010μ. Στα τελευταία μέτρα το μονοπάτι συναντάει το "σύντομο μονοπάτι" που έρχεται από την θέση "πάρκινγκ". Τα τελευταία 970 μέτρα δηλαδή είναι κοινά και για τα δύο μονοπάτια. Όταν φτάσετε σε αυτήν τη διασταύρωση συνεχίζετε την καθοδική σας πορεία, συναντάτε και προσπερνάτε το ξύλινο σπιτάκι πρώτα απ΄ όλα και συνεχίζετε να κατεβαίνετε.

 

      Αφού περπατήσετε άλλα 100 μέτρα περίπου (μετά το σπιτάκι), συναντάτε έναν βράχο, δίπλα από τον οποίο ξεκινάει ανηφορικό μονοπατάκι για λίγα μέτρα και σας οδηγεί σε μια ωραία θέση θέας (υψόμετρο 990μ.).

 

      Από κει μπορείτε να θαυμάσετε έναν μικρότερο καταρράκτη, το νερό του οποίου έρχεται από τα ρέματα του Λειβαδίτη και λίγο πιο πέρα από κει που "σκάει" συναντιέται με τα νερά από τα ρέματα του "Στραβορέματος" σχηματίζοντας έτσι το εντυπωσιακό θέαμα που δίνει ο μεγάλος καταρράκτης. Επίσης από πίσω σας, φαίνονται κορυφές από βουνά που ανήκουν στον Ν. Δράμας.

 

      Επιστρέφετε στο μονοπάτι και συνεχίζετε την καθοδική σας πορεία για άλλα 15 λεπτά περίπου. Θα αρχίσετε να αισθάνεστε κοντά στον προορισμό σας όταν θα συναντήσετε ένα ξύλινο γεφυράκι (υψόμετρο 865μ.), πολλά τρεχούμενα νερά και το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου (το οποίο χτίστηκε στη μνήμη του Τηλέμαχου Σαμουρίδη ενός από τους πρώτους ανθρώπους που ανέδειξαν το μονοπάτι και τον καταρράκτη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980).

 

      Απομένουν μόλις 60 μέτρα (5 λεπτά) ανηφόρας για το μπαλκονάκι, από το οποίο μπορείτε να θαυμάσετε τον καταρράκτη, σε υψόμετρο 885 μέτρων. Πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει ύψος 40 μέτρα και είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων σε ότι αφορά την ποσότητα και τον όγκο τρεχούμενου νερού.

      Όσες φωτογραφίες και να βγάλετε, όση ώρα και να καθήσετε να τον απολαύσετε, ποτέ δεν είναι αρκετά, για να σας ικανοποιήσουν. Κάθε φορά προσφέρει διαφορετικά συναισθήματα και σκέψεις.

 

      Όταν χορτάσετε λοιπόν το μοναδικό αυτό θέαμα, έρχεται η ώρα της επιστροφής. Δύο πράγματα θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας:

- Δεν πρέπει να αγχώνεστε για την ανηφόρα της επιστροφής, γιατί έτσι κι αλλιώς κατεβαίνατε σιγά σιγά και με τον ίδιο περίπου ρυθμό θα ανέβετε κιόλας. Αν κρατήσετε τον χρόνο καθόδου, υπολογίστε κανένα τέταρτο παραπάνω για την άνοδο, γιατί θα χρειαστείτε και στάσεις. Συμβουλευτείτε κιόλας την ενότητα "Χρήσιμες Συμβουλές πριν και κατά την διάρκεια της πεζοπορίας σε μονοπάτι" για πιο σίγουρα αποτελέσματα.

- Επίσης όταν φτάσετε στο σπιτάκι πρέπει να προσέξετε να ακολουθήσετε την δεξιά διαδρομή, για να ξαναβγείτε στο σωστό μονοπάτι που θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε στην βάση σας. Η ταμπέλα που λέει Λειβαδίτης εννοεί το χωριό και όχι τον καταρράκτη.

 

      Σε όλο το μήκος του μονοπατιού αισθάνεστε ότι είστε μέσα στην καρδιά της Φύσης, ότι αναπνέετε μαζί της, ότι είστε μέρος της... Κάθε βήμα και μια ανάσα ζωής... Αν μη τι άλλο θα είναι μια υπέροχη εμπειρία για σας και την παρέα σας!!!